Mustafa DAĞHAN


İnsan olmak...!


İnsan olmak...!
Mustafa DAĞHAN

Mustafa DAĞHAN

E-Posta : mustafadaghan@msn.com

“Şu bir gerçek ki Allah, size emanet (ve iş)leri mutlaka ehline (İslâm’a göre ahlâkı sağlam, yeteneklilere)(1) vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Gerçekten Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz Allah, (her şeyi) işiten ve görendir.”  (Nisa-58)

Günümüzde, yani içinde bulunduğumuz ahir zamanda insan olmak, insan kalabilmek, adam gibi adam olmak, kişiliğini, şahsiyetini bozmadan hayatını idame ettirmek oldukça zor bir durum.

Her insan damarına basılmadığı sürece, menfaatlerine ters düşen bir konu olmadığı sürece iyidir.

Menfaat dünyası dediğimiz dünya tam da bu olsa gerek. Adalet nedir? Bunu bile tam olarak kestiremediğimiz bir dünya…

Zira adalet bile artık göreceli bir kavram, herkesin kendine göre adaleti farklı. Bir yöneticinin iki kişi arasında bile adaleti, düzeni sağlamak çok zor iken devlet büyüklerimizin, liderlerimizin adalet noktasında Allah yardımcıları olsun.

Bir devlet büyüğü veya bir liderin hem ekibine karşı hem halka karşı sorumluluğu gerçekten büyük.

“Ey iman edenler! Allah için adaleti (hakkı) ayakta tutan (hâkimler), adalet timsâli şâhitler olun.(3) Bir kavme duyduğunuz kin sizi adaletten sapmaya sevketmesin. Âdil davranın, takvâya daha yakın olan da budur. Allah’a karşı takvâlı olun (emirlerine uygun yaşayın). Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Maide-8)

En büyük adalet sahibi Yüce Rabbimiz iyi ki ahiret hayatı vermiş biz kullarına. İyi ki cennet, cehennem var. Yoksa bu dünyada uğradığımız zulmün karşılığını nasıl alacaktık değil mi?

Ve sizin yaptıklarınız haksızlığı, zulmü başkaları sizden nasıl alacaktı? Sonsuz güç sahibi olan Allah’a şükürler olsun ki Rabbim bizler için böyle bir düzen kurmuş.

Zira emperyal bir dünyada garibanın, güçsüzün, fakirin bırakın hakkını savunmasını, öyle zulümlere maruz kalıyorlar ki çoğunun bu dünyada hak talep etmesinin imkanı bile yok.

İşte tam da bu yüzden büyük mizan kurulduğunda anne-baba evladından, evladı anne-babasından varsa eğer zerre hakkını alacak, kuzu-kurttan, boynuzsuz-boynuzludan hakkını alacak.

Bazen şüpheye düşebiliyoruz ve haşa isyan boyutuna gelebiliyoruz. Olsun kimse üzülmesin ilah-i adalet var. Bu dünyada alamadığınız hakları mizan kurulduğunda alacaksınız, sabredin.

Gam yok Allah var.   11 Şubat 2016 Perşembe 13:17