İsmail AKAR


CHP'de hırs kaybetti


CHP’de hırs kaybetti
İsmail AKAR

İsmail AKAR

E-Posta : afyongunfm@hotmail.com

İdlib’teki şehitlerimizin acısı ülke genelinde yürekleri dağladı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar dileğiyle ulusumuzun tekrar başı sağ olsun.

 

Malum, Ortadoğu coğrafyasında her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu konudaki yazımızı başka bir güne bırakarak, bu yazımızda Pazar günü yapılan Cumhuriyet Halk Partisi İl Kongresini yorumlamak istiyorum.

 

Dört adaylı olan kongrede 101 oy alan Yalçın Görgöz, CHP İl Başkanı seçildi.

 

Diğer adaylar Ramazan Akgöz 82 oy aldı. Ertuğrul Yılmaz 38, Umut Kılıç ise 32 oy alabildi.

 

Mesleki anlamda bakıldığında işçi emekçisi Yalçın Görgöz, üç avukatı bu yarışta geride bıraktı.

 

A Habere Görüntü vermeyeceğiz

 

37. Olağan İl kongresi, Oruçoğlu Otel toplantı salonunda yapıldı. Salona girdiğimde CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel kürsüdeydi.

 

Ak Parti’yi eleştiren Özel, konuşmasının son bölümünde delegeye mesajlarını vermeye başladı.

 

“CHP çoklu yarışta başkanlarını belirleyen dünyaya örnek bir siyasi partidir” diyen Özgür Özel, “Beş adaylı kongre bizim zenginliğimizi gösteriyor” dedikten sonra “Bugün özelikle A Haber’e konu olacak hiçbir görüntü içinde olmayacağız. Bu kongre Cumhuriyet Halk Partisi’nin muhalefette yaptığı son kongre olacak. Cumhuriyet’in 100. yılı 29 Ekim 2023 kutlamasını kaçak sarayda değil Çankaya Köşkü’nde yapacağız. Şimdi iktidar yolunda ayağa kalkıyor muyuz? Demokrasi yürüyüşüne var mısınız?” diyerek salonu ayağa kaldırdı ve coşturdu.

 

Bu konuşmanın ardından divan oluştu.

 

Divan Başkanı Özgür Özel, üyeler ise Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan, Yeşilçiftlik Belediye Başkanı Ömer Yıldız ve Dereçine Belediye Başkanı Mehmet Ali Sakal’dan oluştu.

 

Kongrede Afyon Milletvekili Burcu Köksal, İzmir Milletvekili Kemal Oktay Sıngır ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı da birer konuşma yaptı.

 

Blok Liste kabul edildi

 

Daha sonra çarşaf liste isteyen Hasan Evrenkaya konuştu. Oylama sonucu oy çokluğu ile delege blok liste istedi.

 

İl Başkanı Nevzat Ercan kürsüye geldi. Ercan beklenen açıklamasını şu sözlerle yaptı: “Aday olmadım. Bu yüzden imza girişiminde bulunmadım. Kongrede aday değilim.”

 

Böylece aday sayısı 4 e düştü.

 

Ülke genelinde bu dönem CHP’de ilk kez 4 adaylı kongre oluyordu.

 

Afyonkarahisar böylece bir ilke imza atıyordu.

 

Aslında CHP Afyon tarihinde de ilk kez böylesi 4 adaylı kongreye şahitlik ediyordu salonda bulunanlar.

 

İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin de izlediği kongrede Halil Ünlütepe,Yılmaz Özkan, Sevilay Mara, M.Kemal Demirkırkan o ilçe kongrelerinde yaptıkları bildik konuşmalarını bu kez il kongresinde yaptı.

 

Adaylar kürsüye çıktı

 

Başkan adayları Ertuğrul Yılmaz, Umut Kılıç,Yalçın Görgöz ve Ramazan Akgöz konuştu.

 

Konuşmalara bakıldığında Ertuğrul Yılmaz Mustafa Kemal Atatürk ve devrimlerine ağırlık verdi. Umut Kılıç salonu coşturan bir konuşma yaptı ve konuşmasını Can Yücel’in ‘Aşk olsun çocuk’ şiiri ile bitirdi.

 

Yalçın Görgöz örgüt temasını işledi. Görgöz konuşma yaparken ekibi arkasında asker gibi sıraya geçti ve ayakta izledi konuşmayı.

 

Diğer aday Ramazan Akgöz ise üç dört pano ile kürsüye geldi ve neden aday olduğunu, seçildiğinde yapacaklarını anlattı delegeye.

 

Bu konuşmalar ve salondakilerin yapılan konuşmalara tepkisi de gösterdi ki bu yarış Görgöz ve Akgöz arasında bir yarışa sahne olacak.

 

Ve sandıktan çıkan sonuca göre Yalçın Görgöz 101 oy alarak CHP nin İl Başkanı seçildi.

 

İlçeler kongreye imza attı

 

Şimdi bu sonuç neyi gösteriyor ona bakalım.

 

Yalçın Görgöz’ün listesine baktığımızda ilçe başkanları ve belediye başkanlarının turuncu listeye büyük katkı sağladığını görmekteyiz.

 

Bakın, Kurultay delegelerini paylaştığımmızda bu tespitimiz pekişecek.

 

On iki kurultay delegesinde Yalçın Görgöz ve her daim ona destek olan Tuğrul Akkuş dışında Dinar Ali Arıkan, Emirdağ Barış Can, Şuhut Mehmet Kahraman, Sandıklı Raşit Güneş, Çay Ali Selvi, Sultandağı Ertuğrul Şahin, Sinanpaşa Ahmet Demir gibi ilçe başkanlarını görüyoruz. Otuz delegesi olan Dinar oyunu sağlamak almak adına geçen dönem milletvekili adayı olan Ahmet Hakan Uyan da Görgöz’ün kurultay listesinde yer aldı.

 

Listede İhsaniye Belediye Başkanı Tunay Türkmen ve Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan’ı görüyoruz.

 

Kadınların adı yok

 

Şimdi bu listeye bakıldığında kadın kurultay delegesi yok. Ve en genç delege 40’lı yaşlarda.

 

20 kişilik yönetimde 4 kadın var. 9 kişilik disiplinde ise hiç kadın yok.

 

Doğrusunu isterseniz diğer adayların listelerinde de benzer görüntü var.

 

Yani Afyon CHP’de kadın ve genç yönetici kısırlığı yaşanıyor.

 

Bu arada yüzde 33 kadın yüzde 20 genç kotası çarşaf liste olsa uygulanacak. Fakat blok liste olmasından dolayı bu kota bu seçimde de uygulanmadı.

 

Şimdi bu kongrede Ramazan Akgöz arkasında merkez ilçe delegesi olmasına rağmen ilçelerden oy alamadığından 82 oyda kaldı. Bunun sebebini oturup değerlendirmesi lazım.

 

Diğer iki adayın zaten hiç şansı yoktu ki. Delege son anda favori adaylara akış yaptı. Mesela 46 adaylık imzası olan Umut Kılıç’a sandıktan 32 oy çıkıyordu. Adaylığına oy veren delege sandık başında kararını değiştirdi.

 

Aynı durum Ertuğrul Yılmaz için de geçerli.

 

Bu iki aday 273 delegesi olan 255 geçerli oyun olduğu yarışta yüzde 12/15 oy alması da gösteriyor ki siyaset ekip işidir.

 

Kongrenin Enleri

 

Alıştık artık CHP Kongrelerinde enleri seçmeye. Bu kongredeki enlere bakalım:

 

En şık kadını: Ayla Albayrak…Beyaz gömlek siyah yelek, suvit siyah montu siyah çanta ve ayakkabısı ve de kırmızı saçları ile kongrenin en şık kadını oluyordu.

 

En Şık erkek: Favori çok aday vardı. Mesela Tuğrul Akkuş takım elbisesinde mendili olsa en şık kişiydi. Ama bu kongrenin en şık erkeği Devrim Ölmez oldu.

 

Ölmez’i salonda gri takım elbise uyumlu kravat beyaz gömlek ve şık ayakkabılar ile gördük

 

En Heyecanlı: Bülent Bilir. Hocalar delegesi olan Bülent Bilir, atom karınca gibi heyecanla seçim sonuçlarını bekliyordu.

 

En Yorgunu: Musa Kelle. Yılların partici deneyimi olan Musa Kelle bu seçimde oldukça yoruldu ama beklediği sonucu alamadı.

 

En Sempatik: Yusuf Onur Seçme. Önceki Merkez İlçe Başkanı olan Avukat Seçme, bu kez sakallı olarak karşımıza çıkıyor ve her daim etrafa tebessüm ediyordu. Bu çabası sonrası Seçme’ye diğer listelerden de oy almasını bildi.

 

Görgöz’den ilk açıklama: Başaracağız

 

Uzun bir dönemin ardından yeniden CHP İl Başkanı olan Yalçın Görgöz, tarafıma yaptığı ilk açıklamasında kendisine destek olan ve centilmence yarışan adaylara teşekkür ettikten sonra şunları söyledi: “Biz bu süreçte örgüt dayanışmasını esas aldık. İlçe başkanlarımız ve belediye başkanlarımızla içten bir birliktelik oluşturduk. Aslında örgütün iradesi sandığa yansıdı. Örgüt kazandı. Bundan sonraki süreçte tüm partililerimizi kucaklayarak birlik beraberlik ve dayanışma içinde partimizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Yolumuz uzun. Yükümüz ağır ama biz başarmak adına yola çıktık. Başaracağız.”

 

Bu kongre de gösterdi ki…

 

Siyaset uzun soluklu bir iştir.

 

Hırslarını akıllarının önüne geçirenler kaybetti.

 

Bireysel hesap peşinde koşanlar kaybetti.

 

Her daim kendilerini partinin ve örgütün üstünde görenler kaybetti.

 

Gençlerin önünü tıkayanlar kaybetti.

 

Gurupçuluk ve hizipten beslenmeye çalışanlarda kaybetti.

 

Yeni yönetimi tebrik ediyorum.

 

Bundan böyle CHP il yönetiminin bölmeden parçalamadan toparlayıcı bir şekilde kimseyi ötekileştirmeden birlik beraberlik içinde yoluna devam etmesi lazım.

 

En önemlisi de kişisel hesaplara girmeden enerjisini parti içindeki yarışa değil de milletin huzur ve refahına artırmak için harcaması gerekiyor.

 

Temel ilkesi ise örgütü esas alarak daha fazla demokrasi daha fazla özgürlük olması lazım.

 Mutlu ve aydınlık yarınlara…. 04 Mart 2020 Çarşamba 21:02