Fikret YAMAN


NE OLDU BİZE?


NE OLDU BİZE?
Fikret YAMAN

Fikret YAMAN

E-Posta : fyaman78@gmail.com

Unuttuk.

Toplum olarak bizi biz yapan örf, adet, geleneklerimizi unuttuk,

Kuranı Kerimde geçen “Mümin müminin kardeşidir” ayetini, kardeşliğimizi unuttuk,

Damarlarımızda akan asil kanı unuttuk,

Ve daha birçok değerimizi maalesef unuttuk.

Son günlerde dünyayı kasıp kavuran, insanları evlerine hapseden en küçük varlık olan virüs karşısında, insanoğlunun acizliği bir kez daha net olarak görüldü. Virüsten önce “şuradan şu kadara ev aldık”, “tatile yeni aldığımız yazlıktayız”, “arabamı şu modele çevirdim” diyerek dünya malıyla övünen bir toplumu övündüğü şeylerden mahrum bıraktı bu varlık ve İlahi güç.

Bu süreçte herkes televizyonları, telefonları ve bilgisayarlarıyla daha da bütünleşti. Haberler bu iletişim araçlarıyla takip ediliyor artık. Belediyelerin yaşlılarımıza yaptığı destekler, gençlerin yardıma ihtiyaç duyan kişilere yapmış olduğu yardımlar işte bizim toplumumuz, işte milletimiz derken, bir de kendini komik zannederek sosyal medyanın zehirlediği ve her şeyi yapmanın mübah olduğunu düşünen bir grup kendini bilmez türedi. Bu zavallılar bir gün bakıyorsunuz bir markette süt içerek içtiği sütü tekrar yerine koyup bunun görüntülerini paylaşınca başının göğe erdiğini düşünürken, bazen de kendisini polis olarak tanıtıp yaşlılarımıza korku verip, nerdeyse ağlatma noktasına gelerek sosyal medyada fenomen olduğunu zannedenler olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

İbn-i Sina’nın “Yaşlılara saygı göster ve onları aziz tutmayan gençlere darıl” sözünün önemi şu günlerde daha iyi anlaşılmaktadır.  Bizim ne dinimizde ne de kültürümüzde yaşlıların üzerine su şişesi atmak, onlarla alay etmek yazmaz. Bu nedenle böyle davranış gösteren kimselere gerekli tepki toplum tarafından verilmelidir. Gerekli tepki derken kesinlikle şiddet anlaşılmamalıdır. Haberlerde maalesef ki yine şiddet içeriklerini görmekteyiz. Son bir haftada “Koca, boşandığı eşine sokak ortasında kurşun yağdırdı”, “Egzoz kavgası kanlı bitti” gibi haberlerle karşılaşmaktayız. Yıllardır söylediğim bizim toplumun ayarlarını bozan şiddet içerikli diziler yayından kalkmadan toplumda huzur, barış sağlanamaz. İzlediği dizilerin etkisiyle şu dönemde onca sokağa çıkmayın uyarısına rağmen “Virüse kafa atma modunda!!!” çok insanla karşılaşıyoruz.

Bu da toplumda eğitim açısından sorunumuz olduğunu açık ve net bir biçimde ortaya koymaktadır. Artık insanların birlikte mutlu bir şekilde yaşayabildiği; kavgaların, şiddetin olmadığı, insanların dünyaya geliş amaçlarının ne olduğunu fark ettiği, cennet olarak gördüğümüz vatanımızın kıymetini daha iyi anlayabilmişizdir umarım bu süreçte. Ve sosyal medyada bir beğeni fazla alabilmek adına insanları rencide etmemeyi, kültürümüze uymayan davranışlarda bulunmamayı, kısacası insanlığı…

Bilmeliyiz; güzel ahlakı,

Bilmeliyiz; helal ve haramın ne olduğunu,

Bilmeliyiz; küçükleri sevmeyi, büyükleri saymayı,

Bilmeliyiz; adaleti, hakkı, doğruyu.Yoksa toplum olarak bize daha neler olacak neler? 28 Mart 2020 Cumartesi 19:32