Fikret YAMAN


HIRS


HIRS
Fikret YAMAN

Fikret YAMAN

E-Posta : fyaman78@gmail.com

“Nice balıklar vardır ki, su içinde her şeyden eminken, boğazının hırsı yüzünden oltaya tutulmuştur.”

“Hırsın başladığı yerde saf duygular biter”

“Hırs ile mutluluk birbirini hiç görmezler”

Hırs denince aklıma gelen sözlerden bazılarına yukarıdaki satırlarımda yer verdim.

İnsanoğlu, her dönemde hırslarının esiri olmuş ve bu hırs çoğu zaman başına türlü musibetler getirmiştir.

Ufacık bir virüsün insanoğlunu çaresiz bıraktığı günlerde asıl güç sahibinin farkına varanlar olduğu gibi maalesef hala hırslarının esiri olanlar da toplumumuzda yer almaktadırlar.

Kimisi para hırsıyla, kimisi mevki hırsıyla, kimisi unvan hırsıyla yanıp tutuşuyor. Nasıl daha fazla kazanabilirim? Şu ünvanı nasıl alabilirim?

En iyisi olsun, en pahalısını biz alalım, oğlum/kızım komşudan ya da akrabalardan daha iyi yerler kazansın.

En iyisi bizde, en güzeli bizde, en başarılısı bizde. Kısacası sonu gelmeyen hırs hırs hırs. Ve bu hırs insanın içini kemiren bir fareye dönüşüp insanı yok ediyor.

Kuranı Kerimde Ali İmran Suresi’nde “Ey mülkün sahibi olan Allah’ım. Dilediğine mülk verir, dilediğinden mülkü alırsın.

Dilediğini izzetli kılar, dilediğini zelil edersin. Hayır senin elindedir. Şüphesiz ki sen her şeye kadirsin” ayeti yer almaktadır.

Hırsın dinimizle bağdaşmadığı da kesindir. O zaman bizler birer Müslüman olarak daha neyin hırsındayız. Hırslarımızla çevremize neden zarar veriyoruz. Kimilerinin başarılarını niçin kıskanıp, başarısızlıklarından mutlu oluyoruz.

Ölümlü dünyada kardeşçe, dostça neden yaşayamıyoruz. Emin olun ki dünyaya sahip olduğunuzu düşünseniz de bir gün mutlaka ölümü tadacağız. Dünyevi hırslarımızı bir kenara bırakıp insan gibi davranma vakti gelmedi mi daha.

Hırsı uğruna kendini bitiren; arkadaşlarını, dostlarını kaybeden ve yalnızlığa mahkum olan bir çok insan vardır toplumda. Bu noktada azim ve hırs karıştırılmamalıdır. Hırs başkalarına ve kişinin kendisine zarar verirken, azim başarıyı beraberinde getirir.

Her şeyin boş olduğu dünyada öldükten sonra da güzel bir şekilde anılmak istiyorsak hırslarımızdan arınmalı ve bu şekilde davranmalıyız. Hırslarından kurtulmuş insanlarla dünya daha güzelleşecek.

 

Doç.Dr. Fikret YAMANAKÜ İİBF UTF Böl.Bşk.Yard.  09 Mayıs 2020 Cumartesi 23:21