Fikret YAMAN


Bu dönemde en iyisi e-ticaret


Bu dönemde en iyisi e-ticaret
Fikret YAMAN

Fikret YAMAN

E-Posta : fyaman78@gmail.com

Son günlerde virüsle birlikte ticaretle uğraşanlar yeni arayışlar peşindeler. İnternet üzerinden alışverişlerde artış, işletmelerin yeni fikirler peşinde koşmaları artık internetin hayatımızda daha da etkin olacağının bir göstergesi.

Son günlerde gerek Afyonkarahisar’daki gerekse il dışındaki ticaretle uğraşan dostlarımız fikrimi almak için telefonla bana ulaşıyorlar. Yeni iş fikirlerini, projelerini anlatıyorlar. Nasıl yapmaları ya da nasıl yapmamaları gerektiği ile ilgili saatler süren telefon görüşmeleri yapıyoruz.

Herkesin bir fikri var. Bir düşüncesi, bir projesi var. Ve bu düşüncelerin ortak paydası internet. İnsanlar şu süreçte evde kaldıkları için !!!internet üzerinden siparişlere yöneldiler. Gıda ve temizlik malzemeleri bunların başını çekiyor. Geçenlerde gazetelere yansıyan haberde kargo çalışanlarının haklı isyanı vardı. Sokağa çıkılmaması yönünde tavsiyelerin olduğu şu günlerde insanların internet siparişlerinde ayakkabı, abiye gibi siparişlerine akıl sır erdirmek mümkün değil.

Artık dünya avucumuzun içinde. Dünyanın öbür ucundan sipariş vermek sadece birkaç dakikamızı alıyor. Gelecek yıllarda dedelerden, babalardan kalan meslekler yerini tamamen farklı mesleklere bırakacak. İlimizde de ülkemizde de bu değişimi görüp ayak uyduranlar ticarette kazanan kesimler olacak. Bu değişime ayak uyduramayanlar ise piyasada artık yer alamayacaklardır.

Gelelim ilimize. Afyonkarahisar’da unumuz var, yağımız var, şekerimiz var. Fakat en büyük sorunumuz helva yapamıyoruz. Her alanda o kadar çok artımız olmasına rağmen en büyük sorunumuz bunların pazarlanması. Kaymak, lokum, sucuk, termal, mermer ve daha birçok ürünümüz dünya çapında. Fakat bunları yeteri kadar pazarlayamıyoruz. Bunun önündeki en büyük engel ise “aman bana nesi zihniyeti”. Bu zihniyetten kurtulamayan işletmeler için artık son başlamıştır.

Artık Afyonkarahisarımızın dünya ticaretinde söz sahibi olmasının vaktidir. Bu da internet üzerinden satışlarla mümkün olacaktır. Ama bu satışlar gelişigüzel değil, bilinçli ve bir program dahilinde olmalıdır. Bu şekilde bir süreci başlatan firmalar hem ülkemizin hem de ilimizin yüz akı olacaklardır.

Sürecin biraz daha uzayacağını ve artık internetin hayatımızda eskisinden daha fazla olacağını hesap ettiğimizde ticaretle uğraşanlar için artık devir E-TİCARET devridir.

Sağlıkla kalın…

 

Doç.Dr.Fikret YAMANAKÜ İİBF UTF Böl.Bşk.Yard. 13 Nisan 2020 Pazartesi 20:06