Can ÖZÇİFCİ


Bel ve omurga sorunları ve egzersiz

Fitness Eğitmeni Can Özçifci, Afyon Manşet Haber’de spor yaparak nasıl sağlıklı yaşanacağı konularını işliyor.


BEL AĞRISININ TEMEL SEBEPLERİ

Bel ağrıları genel olarak ileri yaşlarda ki bireylerde yaş dan kaynaklı kas kaybından, güç kuvvet düşüklüğünden vb durumlardan oluyordu.

Lakin  son dönemlerde artık sadece ileri yaşlarda ki kişilerde olmaktan çıktı ve genç, orta yaşlarda ki kişilerde de ortaya çıkmaya başladı.

Her şeyden önce en temel sebebi hareketsiz yaşama alışmamız oldu. Ben yine de birkaç örnekle özetleyeyim; Egzersiz eksikliğinden kaynaklı zayıf, güçsüz eklemler, dokular kas ve kas çeşitleri.

Alt ekstremite de ki kasları etkileyen hareketsizlik, omurga üzerine alınan gereksiz yüksek ağırlıkta ki yükler, kilo almadan kaynaklı ağırlık faktörleri, yerden alınan ağır cisimlerin doğru kaldırma formuna dikkat edilmeden yapılması uygulanması, ciddi beden kullanılması gereken iş ve iş çeşitleri, yanlış oturma yanlış uyuma pozisyonları vb. Bunlar gibi daha çok fazla etkenleri vardır bel sağlığımızı olumsuz etkileyecek, hayatımızı zindan edecek şekilde.

BEL AĞRLARINII AZALTMAK İÇİN YAPILACAK EGZERSİZLER

Yazacağım öneriler kasların zarar görmeden etkili bir şekilde gerilmesine çalışmasına yardımcı olacaktır. Her şey den önce  hareketlerin formunu mobilitesini engellemeyen veya daraltmayan rahat kıyafetlerin giyilmesi gerekmektedir.

Zor gelen veya ciddi ağrılar veren hareket ve hareket çeşitlerinde gereksiz zorlanılmaması gerekmektedir, aksi halde kaş yaparken göz çıkarmaya dönebilir. Çünkü germe egzersizlerinin ağrısız yapılması gerekmektedir. Yavaş yavaş o bölgeyi esnetmeye germeye geçip, ani hareketlerden kaçınmalıyız.

Kuvvetlendirici egzersizlere gelelim.Yine esnetme germe egzersizleri gibi kuvvetlendirici egzersizlerle de beraber güçlü bir bel omurga yapısına da sahip olabiliriz. Sadece doğru egzersiz planlaması yapılması ve dikkatli uygulanması gerekmektedir. Gerek esnetme-germe egzersizleri gerek  kuvvetlendirici egzersizler istediğimiz

BEL EGZERSİZLERİNİN FAYDALARI :

Yaşam kalitenizin direk olarak arttığını fark edeceksiniz. Her şeyden önce psikolojik olarak özgüveniniz artacaktır. Yaşlandığınız da oluşacak omurga rahatsızlıklarını ileri zamanlara öteleyecek ya da oluşmasını minimuma indireceksiniz.

Gündelik hayatta daha rahat hareket edebileceksiniz. Sabahları uyandığınız da ya da geceleri uyumak için uzandığınız da o şiddetli sancılı ağrılarınız kesinlikle olmayacaktır.Gövdeyi omurga tutar taşır, vücudumuz da en çok dikkat etmemiz gereken belki de en önemli yerlerin başında gelmektedir.

Omurga olmadan asla bir şey yapamayız. Bu ve bu tarz hastalıklardan hastane hastane gezip çözüm arayacağımıza, iş işten geçmeden hareket etmeliyiz. Her zaman söylediğimiz gibi, egzersiz reçetesiz ilaçtır.

Yaşantımız da yemek yemeden, uyku uyumadan duramıyorsak, egzersiz olmadan da durmamız gerekir. Herkese spor ve sağlık dolu günler diler, saygılarımı sunarım...