Şeyma AKSARAYLI


Doğru tartım nasıl ve ne zaman olmalıdır?

Uzman Diyetisyen Şeyma Aksaraylı'nın kaleminden...


Gerek diyetin ilk günlerinde, gerek de diyete başlamadan hemen önce tartılırız. Ancak tartıldığımız zaman bazen doğru zaman olmayabilir ve bu oldukça yanıltıcı sonuçlar verebilir.

Kilo kontrolünü sağlamak için diyet programına girdiğinizde düzenli tartılmak önemlidir. Bazen tartıya çıktığınızda da sürprizler ile karşılaşabilirsiniz. Bunların kimisi olumlu olurken kimisi de olumsuz olabilir.

Diyetiniz esnasında küçük kaçamaklar yapıp da tartıda ağırlık kaybını gördüğünüzde çok mutlu oluruz ve kaçamaklara rağmen kilo verebildiğimiz için de daha büyük bir motive ile yolumuza devam ederiz. Ancak bunun tam tersi bir durum ile de karşılaşabiliriz. Diyet programına harfiyen uyup bir de tartıda kilo aldığımızı görürsek de büyük bir hayal kırıklığı ve motivasyon kaybı yaşarız. Bunu bizzat kendim yaşayıp tartıya küsmüşlüğüm bile vardır.

DOĞRU TARTIM NASIL OLMALIDIR?

Doğru tartımda en önemli kriterlerden bir tanesi aynı baskülün kullanılmasıdır. Çünkü farklı basküller ile tartılmak ölçümlerin hatalı olmasına sebebiyet verir. Kalibrasyonları farklı olmasından kaynaklı ölçüm farklılıkları oluşur. Bu nedenle kendinize ait bir tartınızın olması en idealidir.

Tartınızın durduğu zemin diğer bir faktördür. Çünkü halıda ölçüm ile düz bir sert zeminde parkede gibi ölçümler arasında da farklılıklar oluşur.

Yine ölçümü etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi giydiğiniz kıyafetlerdir. Farklı kıyafetler ile yapılan ölçümler de farklı sonuçlar çıkarabilir. En ideali kıyafetsiz tartım yapılmaktır ancak bu mümkün değil ise hep aynı kıyafetlerle tartılmaya özen göstermek gerekir.

NE ZAMAN TARTILMALIDIR?

Tartılma sonuçlarını etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi de tartıldığınız zaman ile ilgilidir. Esasen kahvaltıdan önce ve dışkılamadan sonra tartılmak ideal olandır. Rutin bir öğlen yemeği ya da akşam yemeği kişinin ağırlığını 500-1000 gr. arasında etkilemektedir. Sabahtan akşama kadar tükettiğiniz besinleri ve içecekleri düşürsek de akşam tartıldığımızda iki kilo fazla çıkmak çok doğaldır. Bu nedenle zaten gün içerisinde sürekli tartılmamız gerekir. Haftada bir kez tartılmak en idealidir.

İdeal Bir Tartım:

Haftada bir kere,

Aynı baskülde,

Aynı kıyafetlerle (hatta kıyafetsiz),

Kahvaltı öncesi,

Dışkılama sonrası yapılabilir.

Vücudunuzun Ağırlığını Etkileyen Faktörler, Ani Kilo Değişiminin Sebepleri Nelerdir?

Bütün tartılma kriterlerini yerine getirmenize rağmen vücut ağırlığınızda önemli bir fark gözlüyor iseniz bazı faktörler de devreye girmiş olabilir.

İshal, kabızlık sorunu, sindirim sisteminde bozukluklar,

Ateşli hastalık döneminde de su kaybı ya da ödem yaşayabilirsiniz.

Özellikle kadınlarda adet dönemi öncesi tuz ve su tutumundan dolayı kilo artışı oluşur.

Spor öncesinde ve sonrasında ise yaptığınız tartıdaki farklar ter sayesinde kaybettiğiniz su miktarıdır.