Fikret YAMAN


EDEB YA HU

Doç. Dr. Fikret YAMAN'ın kaleminden...


Öncelikle geçtiğimiz günlerde İzmir’de meydana gelen depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalardiliyorum. Birçok akrabamın bulunduğu her zaman çok sevdiğim “Güzel İzmir’e” büyük geçmiş olsun diyorum.

Zamanında medreselerin, tekkelerin ve dergahların girişine yazılan günümüzde de bazı camilerde, iş yerlerinde ve çeşitli mekanlarda gördüğümüz bir cümle var. “EDEB YA HU”.

Son zamanlarda “Edeb ya hu” denecek o kadar çok olay var ki hangisinden başlasam bilemiyorum.

Sosyal medyada geçtiğimiz günlerde yer alan Konya’da bir süt fabrikasında süt teknesinde süt banyosu yaptığını zanneden ve hijyenik olmaktan çok uzak şartlarda üretilen sütü çocukların boğazından geçiren zatı muhterem! EDEB YA HU.

Türk toplumunun örf, adet, inanış ve geleneklerini bozmaya çalışan, kurban bayramında kurban edilen kurbanlıklara katliam yapılıyor diye yaygara koparan kişiler büyük bir çılgınlıkla Hristiyan adeti “Cadılar Bayramı’nı” kutladılar.

Bunlar artık normal bir şeymiş gibi toplumda lanse edilmeye başlandı. Hatta gençlerde cadılar bayramı kutlama özentileri başladı.

Zaten bir toplumu yıkmak istiyorsanız; adet, inanç geleneklerini unutturmak bu işi başardığınızın en büyük kanıtıdır. Bu tip insanlara prim verilmemesi gerekir. O nedenle bunları yapan ve savunanlara da “EDEB YA HU”

Son zamanlarda ünlenen ve bundan ÖVÜNÇ!!!duyan bir kendini bilmez, halkımıza ağıza alınmayacak ifadelerle hakaret ediyor ve “Sizle aynı ülkede nefes almak istemiyorum” diyor. Yetkililerimizin bir an önce bu şahsı,şikayet ettiği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarması bizim de daha temiz hava solumamızı sağlayacaktır. Bu tiplere söylenecek çok söz var, ama en güzeli “EDEB YA HU”

Günlük vefat ve vaka sayılarını görüp hala kurallara uymayan ve tüm illerde sayıların artışının baş mimarı olan zırcahiller var sırada.

Devletin yetkili mercilerinin uyarılarını hiçe sayan hala kendi bildiğine iş yapan bu kişiler Allah korusun bir savaş anında komutanın şu mevziden asla ayrılma demesine rağmen mevziyi düşman askerine kaptıran bir askerle eş değerdir.

Kendini düşünmüyorsun anladık bari fedakar sağlık çalışanlarının bu emeklerine yazık etme. “EDEB YA HU”

Son olarak Mevlana’nın şu sözünü hatırlatmak istiyorum:

Eğer şeytanın başını ezmek istersen, gözünü aç ve gör; şeytanı kahreden edeptir. İnsanoğlunda edep bulunmazsa, o gerçekte insan değildir...”

 

Doç. Dr. Fikret YAMAN