Can ÖZÇİFCİ


Egzersiz sadece sağlık için midir?

Fitness Eğitmeni Can Özçifci, Afyon Manşet Haber’de spor yaparak nasıl sağlıklı yaşanacağı konularını işliyor.


İnsanlar egzersiz yapmayı sadece sağlık için mi istiyor? Sağlık dışında da istekler var mı? Hep beraber bir bakalım bu soruların cevaplarına. Artık günümüzde egzersiz ve insan yaşamı birbirine entegreli ayrılmaz hale gelmiştir.

Bundan dolayı hangi yaş grubu olursa olsun, bilimsel olarak kanıtlanmış temellere dayalı, bilinçli ve sistemli yapılan egzersiz, insanların tüm yaşamı boyunca sağlıklı, uyumlu, başarılı, mutlu olmasında ve yaşam kalitesini yükseltmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Spor yapmanın temel amacı; hareketsiz bir yaşantının neden olduğu organik, psikolojik, fiziki bozuklukları (kifoz, lordos, skolyoz, atrofi, obezite) vb önlemek veya yavaşlatmak, beden sağlığının temeli olan fizyolojik kapasiteyi yükseltmek, fiziksel uygunluğu, sağlığı, dayanıklılığı uzun yıllar muhafaza etmektir.

Spora başlamak isteyen bütün insanlar; daha iyi sağlık düzeyine ulaşmak, kiloluysa kilo vermek, zayıfsa kilo almak, esneklik ve çeviklik kazanmak veya kuvvet güç oranını arttırmak için yola çıkmaktadırlar. Yani toparlayacak olursak egzersizin görevi sağlığın, yaşam kalitesinin yanında da  motorik özellikleri geliştirmek.

İnsanları egzersiz yapmaya iten sebeplerin bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz; Kişilere özgü belirli sosyal ihtiyaçları karşılamak, sağlık, rehabilitasyon ve fiziksel uygunluk sağlamak, vücudun nasıl görünmesini isteğine göre ihtiyaçları doyurmak, duygusal gerilimden kurtulup negatif enerjiyi atmak, egzersiz yoluyla bilgece deneyimler tecrübeler kazanmak, eğlence, haz, neşe gibi mutluluk duyguları kazanmak, sosyal ilişkiler kurup iletişim becerisi kazanmak, sektörle ilgilenmek istiyorsa maddi kazanç ve ayrıcalıklar elde etmek, fiziksel görünüm noktasında kendisini sağlıklı bir görünüme sokmak (şekillendirmek, kaslarını belirginleştirmek vs vs) güç, hız, dayanıklılık, çeviklik, koordinasyon gibi farklı tip motorik özellikleri geliştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karsı direnç kazanmak.

Genç kalmak, bakımlı olmak, güzellik elde etmek ve benlik duygusunu geliştirmek, boş zamanı aktif ve verimli bir şekilde değerlendirmek, özsaygıyı artırmak hayata bakış açısını değiştirip yaşam tarzlarını değiştirmek.

Yazıyı genel olarak özetleyecek olursak hayatımıza düzenli bir şekilde egzersiz girdiği zaman sağlıklı oluşumumuzdan tutup sosyal hayatımıza kadar, yaşam tarzımızdan tutup hayatımızda ki bakış açımıza kadar farklılıklar oluyor.

Tabi bunların yanında spora bakış açısını birazda kültürel yapıyla alakalıdır. Mesela Ortadoğu da yaşayan bir vatandaşla, Avrupa da yaşayan bir vatandaşın spora bakış açısı bir olmaz. Yetiştirilme tarzı, ekonomi, o sektöre girişimler, kişilerin hayatlarında öncelik olarak gördüğü hususlar, spor işletmelerini devlet desteklemeleri vs vs bir çok konuya örnek verebiliriz bununla alakalı.

Egzersiz hayatımızı baştan başa değiştiriyor, kendimize de gelecek nesillere de aktarmamız, sevdirmemiz, çocuklarımızı egzersizle sosyalleştirmemiz gerekiyor. Yani spor başta sağlık olmak üzere bir çok olumlu varyasyon ile bize önemli katkılarda bulunuyor. Bir blog yazımızın daha sonuna geldik, herkese sağlık ve spor dolu günler diliyor,saygılarımı sunuyorum…

KIDEMLİ FITNESS EĞİTMENİ

CAN ÖZÇİFCİ