Mustafa DAĞHAN


Kentsel Dönüşümde yüzyılın kazığı…!

Gazeteci-Yazar Mustafa Dağhan'ın kaleminden...


2013 yılında “riskli alan” ilan edilerek İmaret Camii çevresi ile Mısri Camii çevresi için Burhanettin Çoban ve o dönemin AK Partili siyasetçilerinin başlattığı Kentsel Dönüşüm Projesi günümüze kadar sessiz sedasız getirildi.

Vatandaşların hiçbir şeyden haberi  olmadan, sorulmadan, fikri alınmadan, tebliğde bulunulmadan, konuya ilişkin geçiştirme basın açıklamalarıyla, ısıta ısıta getirilen Kentsel Dönüşüm Projesinde geldiğimiz nokta büyük bir sorun yumağı oldu.

Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ihalesinin 25 Şubat 2021’de yapılacağının açıklanmasının ardından vatandaşlar neler olup bittiğini farketmeye başladı. Kendi aralarında watsapp grupları ve sosyal medya grupları oluşturmaya başlayan vatandaşlar, işin ciddiyetini henüz yeni anladı.

Anladılar ve tepkileri çok sert oldu

Bazı basın yayın organlarında haberler yapılmaya başlanınca apar-topar Ankara’ya gidildi ve TOKİ yetkililerinin Afyon’a gelerek vatandaşa durumun anlatılması istendi.

Malumunuz olduğu üzere, AK Parti Milletvekilleri Av. Ali Özkaya ve  Av.İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay ve Çevre Şehircilik Bakanlığından gelen yetkililer Mısri Mahallesinde yapımı planlanan 1.Etap Kentsel Dönüşüm projesinin ayrıntılarıyla ilgili Afyon Kocatepe Üniversitesi ANS kampusünde mahalle sakinleri ile biraraya geldi.

Binlerce mahalle sakinin katıldığı toplantıda durumun vehameti ortaya çıktı. Haliyle vatandaşlar tarafından yuhalamalar, sert çıkışlar oldu.

Güya vatandaşları bilgilendirmek için toplayan heyet, net cevaplar vermekten sürekli kaçındı. 

Kentsel Dönüşüm yetkilisi, arsaların metrekaresine ortalama 460-1725 TL değer biçildiğini  açıklayınca kıyamet koptu. Salonda yuh sesleri tavan yaptı. Milletvekili Ali Özkaya, ortamı yumuşatmaya çalışsa da kar etmedi. Vatandaşlar AK Partili heyeti adaletli, hakkaniyetli olmaya davet etti.  

Açıklanan metrekare fiyatlarını çok düşük bulan mülk sahiplerinden söz alanlar oldu. Ancak vatandaş doğruları söyleyince salondan “provakatörlük yapıyorsun” diyerek atmaya kalktılar. Başkan Zeybek konuşma yapan mülk sahibi vatandaşa “çık dışarıya” diye bağırarak susturmaya, konuşturmamaya çalıştı.

Vatandaşlar mezarlığın metrekaresini 1.5 milyondan alamıyoruz, siz şehrin göbeğindeki arsalarımızı, evlerimizi kör-on paraya elimizden almaya kalkıyorsunuz, yazıklar olsun” diyerek tepkilerini gösterdiler.

Toplantıdan doğru-dürüst bir sonuç çıkmazken mülk sahiplerinin hiçbirisinin uygulanmak istenen Kentsel Dönüşümden memnun olmadığı gözlemlendi.

“Metrekare fiyatlarını tekrar gözden geçirelim, gerekirse Şubat’ta yapılacak ihaleyi ileri bir tarihe atalım” denildi ve toplantı sona erdirildi.

Toplantıdan çıkan sonuca değinelim:

TOKİ yetkililerinin zorlanarak ağzından çıkan baklalara göre; vatandaşın evine, arsasına, dükkanına 3 kuruşa el konuluyor ve devasa rakamlarla vatandaşa yeniden satılıyor.

İşin meali bu…

Yani arsaların metrekaresine ortalama 460 TL ile1725 TL arasında değer biçilmiş. Bu ne demek: örneğin 100 M2 evi olan bir vatandaşın evinin değeri 46 bin TL yapıyor. Sonra vatandaşa diyorlar ki: “Evin 46 bin TL ediyor. Ya parayı al çekil, ya da ev sahibi olmak istiyorsan yapacağımız evler 500 Bin TL ile 600 Bin TL arasında olacak. Taksite sokacağız ve bu rakamları ödeyeceksiniz…!”

Vay uyanıklar vay…!

Şimdi çok şey denir bunlara da biz edebimizi koruyalım. Evi 30-40 metrakere olupta 2 katlı, 3 katlı yüzlerce gariban aile yaşıyor bu mahallelerde, nüfusa bakınca 10 binlerce insan yaşıyor bu 2 bölgede. Yani koca bir ilçe…

İşin ilginci de ne biliyor musunuz?

AK Parti’ye her seçimde en fazla desteği bu 2 bölge vermiş, seçimi AK Parti lehine döndüren mahallelere yüzyılın kazığı atılıyor sizin anlayacağınız.

Ha bir de konuyu öyle bir yere çekmeye çalışıyorlar ki; aralarında vatandaşları kışkırtmaya çalışan bazı provakatörlerin olduğunu, bu provakatörlerin de kendilerine muhalif olan partilerden olduğunu iddia ediyorlar.

Yav ne alakası var. Bu konu siyasi bir konu değil, bu konu AK Partililer, ötekiler konusu değil, bu konu hak, hukuk, vebal konusu…

Vatandaşın malına-mülküne sahip çıkma konusu, enayi mi, gerizekalı mı bu kadar insan, sizin her dediğinize “evet” diyecek.

Ben buradan Sayın Vekiller Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay’a vatandaşlar adına seslenmek istiyorum:

Garibanın Ah’ı sizi bulur!

Garibanın malına dokunmayın, onların Ah’ı hem bu dünyada hem Allah’ın huzurunda sizi bulur. Azıcık vicdanınız varsa bu işten vazgeçersiniz. Buraları, olmadığı halde madem “riskli bölge” ilan ettirdiniz. O zaman 30 metrekare evi olan bir vatandaşa dahi bir ev verilmesini sağlayın. Yada bu vebalin altına hiç girmeyin, vebale inanıyorsanız tabi…

Örneğin bir vatandaşın 30 metrekarelik bir evi var ve 2-3 katlı, bu vatandaşa herhangi bir borca sokmadan 60-90 metrekare arasında 1+1 veya 2+ 1 ev verebilirsiniz.

Metrekaresinin büyüklüğüne göre ayarlanabilir, aynı ölçekte evler borca sokmadan verilebilir. Zira orada asgari ücretle geçinmeye çalışan binlerce insan var.

Ya da TOKİ’yi devre dışı bırakmalısınız

Eğer yukarıda sıraladığım konuları TOKİ sağlayamayacaksa ki gördüğümüz kadarıyla asla sağlamaz, TOKİ’yi devre dışı bırakmalısınız.

Genel bir proje hazırlatıp, müteahhitleri serbest bıraktığınızda hem Afyonlu müteaahitler kazanır hem de vatandaşlar, müteahhitlerle istediği ölçüde, istediği rakama anlaşır.  

Böylece siz vebalden kurtulursunuz, vatandaşta mutlu olur, müteahhitlerde…

Afyonlu müteahhitler olunca da kazanç içeride kalacağından kazanan yine Afyon olur.