Can ÖZÇİFCİ


Sıçrama egzersizlerinin faydaları

Fitness Eğitmeni Can Özçifci’nin kaleminden...


Bu günkü konumuz farklı bir nabız arttırıcı cardio  çeşiti olan sıçrama.

Lakin sıçramak sadece nabız arttırmıyor bunların yanın da bireye farklı fizyolojik noktalarda ciddi katkılar sağlıyor. Bunlar nelermiş hep beraber bakalım.

Egzersiz programlarında vücudu harekete geçiren fibrillere ileti gönderen birçok alternatif var. Her hareket farklı varyasyonlarına göre fizyolojik olarak olumlu etkiler bırakıyor.

Bu hareketlerde sıçramak daha farklı bir etki oluşturuyor, canlı ve dinç bir fizik isteyen bireyler de yapacağı egzersizlere programlara bu nokta da özen göstermeleri gerekiyor.

Sıçrama egzersizleri vücuda hareketlilik katan egzersiz varyasyonları arasında en etkililerinden birisi diyebiliriz.

Bu nokta da vücut ısısının hızlıca artması, eklemlerin açılması, kan dolaşımının hızlanmasıyla reflekslerin bir tık daha iyi çalışması, bu ve bunlar gibi etkilere sahip olmasıyla egzersiz öncesi  ısınma faslını daha kaliteli hale getirebiliriz.

Sıçramak, vücudumuzda ki doku çeşitlerinin yenilenmesi ile beraber hücreleri güçlendiriyor. Bu sayede daha güçlü ve dayanıklı bir bağışıklık sistemine sahip oluyoruz. Sıçramak, kemik yapısını daha güçlü dayanıklı hale getiriyor.

Özellikle gelişim çağında ki çocukların kemik yapısın da ciddi sağlıkta etkileri biliniyor. Tabi bunların yanın da güçlü kemik, kırılması zor kemik demek. İskelet sistemimizde oluşacak problemlerin de önüne geçmiş oluyoruz.

Sıçramak, metabolizmasal hızlanma noktasında çok çok etkili bir hareket, yani cardiosal özelliği ile de yağ yakım için kullanılabilecek güzel bir hareket tercihi olur (eklemlerimiz güçlü ise tabi).

20/25 dakikalık sırçamı programı yağ yakımı açısından 1 saatlik koşu programına eş değerdir. Yani kısa zaman da çok calori demek oluyor.

Vücutta ki damarların yapısını genişleterek kan basıncını düşürüyor, bu sayede kan dolaşımı çok daha rahat sağlanıyor. Bir de nerede olursak olalım kolay uygulanabilir her türlü farklı varyasyona sahip bir hareket.

Bir diğer noktada ki önemi ise lenfatik sıvı. Vücuttaki en önemli sıvı lenfatik sıvıdır, bakterilere, virüslere, parazitlere, mantarlara ve kanser hücrelerine karşı vücudumuzu koruyan akyuvarlarımızın üçte ikisi bu sıvının içinde bulunuyor.

Sıçramak lenfatik sıvının dolaşımını hızlandırıyor. Son olarak psikolojik etkisinden de söz edelim  Stresi azaltmak konusunda son derece etkili olduğu bilinmektedir. Bedenin daha dengeli olmasını sağlıyor.

Sağlıklı ve güçlü bir bünyeye sahip olmayı sağlıyor. Hem zihnin hem de bedenin yenilenmesini sağlıyor. Bir yazımızın daha sonuna geldik. Hareket sağlıktır, spor ve sağlık dolu günler diliyorum…

 

FITNESS EĞİTMENİ

CAN ÖZÇİFCİ