Sadi ÇELEBİ


Sosyal medya tam bir algı yönetimi çukuru

Yazar Sadi Çelebi'nin kaleminden...


Sosyal medyayı herkes gibi takip ediyorum ama mümkün olduğunca yorum yapmamaya gayret ediyorum zira gerçeklik ciddi şekilde manipüle ediliyor, güdümlü gruplar ve bu gruplara itibar eden, inanan samimi ama bilgisiz insanların yorumlarıyla birlikte “aslında olan” ile “inanılan” veya “dün eleştirilen” ile “bugün eleştirilen” birbirine tam zıt olarak karşımıza çıkıyor.

Seçimden evvel sosyal medyada hükümet, Gazze’nin yanında durmadığı, Gazze’yi iç politika malzemesi yaptığı, İsrail’le ticareti bitirmediği için eleştirildi. İncirlik ve Kürecik Üs’lerinin kapatılması bile istendi. Hükümet, bu algıya karşı kendini savunmakta yetersiz kaldı. 

Bunun üzerine Hükümet, İsrail’e ihraç edilen mallara yasak koydu, ticareti bitirdi. Gazze’nin yanında olduğuna dair dünya kamuoyuna net açıklamalar yaptı. Hamas lideri Haniyye’yi kabul etti, arabuluculuğa soyundu. 

Ve birden ABD’nin Türkiye’ye yapacağı ziyaret iptal edildi. (Burada ziyareti hangi tarafın iptal ettiği konusuna girmeyeceğim) 

İncirlik hava üssünün ABD tarafından terkedilip Suriye’de yeni bir üs kurulacağı haberleri yapıldı. 

Peki sosyal medyada durum ne oldu dersiniz? Dün Hükümeti, Gazze konusunda samimi olmamakla suçlayan, “İncirlik’i kapatın kardeşim” diyen sosyal medya bu defa da “Gazze yüzünden ABD’yi karşımıza aldık, İncirlik’i bırakıyorlar, bizi terkediyorlar” korkusunu pompalamaya başladı.

Burada garip olan şu; ilk durumu eleştiren grupla, ikinci durumu eleştiren grup farklı olmalıdır. Farklı mı, bilmiyoruz. Biz masum düşünelim ve öyle olduğunu kabul edelim. Bu birbirine zıt iki grup sosyal medyada muhalif olduğu konuyu gündeme çekebilecek kadar güçlü ve ısrarlı. 

Peki neden ilk durumda ikinci grup, ikinci durumda ilk grup ortada yok? Neden, bunlar birbirine tam zıt şeyleri istemesine rağmen hiç birbirlerine muhalefet etmiyorlar?

Cevap belli; sosyal medya algı yöneticilerinin ne Gazze, ne de ABD ilişkileri umurunda bile değil. Onlar için sadece hükümetin yıpratılması gerekiyor. Aslında bu iki zıt grup tek bir üst akıl tarafından yönetiliyor. 

Bize düşen ise sosyal medyada her yazana itibar etmeyip bilinçli bir şekilde takip ederek algı yönetimine maruz kalmadan gerçeğe ulaşmak olmalıdır.