Can ÖZÇİFCİ


Spor salonu tercihiniz nasıl olmalı?

Fitness Eğitmeni Can Özçifci, Afyon Manşet Haber’de spor yaparak nasıl sağlıklı yaşanacağı konularını işliyor.


Günümüzde artık çoğu kişi doğru veya yanlış, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde egzersizle az veya çok bir bağlantı kurmaktadır. Bu insanların bazıları sadece spor salonu değil, dışarıda ki sosyal alanlardan faydalanarak (yürüyüş alanları, park)vb gibi yerlerde de egzersiz yapmaktadır.

Ama biz bu yazımız da spor salonuna gitmek isteyen bir bireyin spor salonu tercihinin nasıl olması gerektiğini konuşacağız. Her şeyden önce yolda yürürken ya da bir yere giderken tesadüfen görüp hemen girip kayıt yaptırmamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Spor salonuna yazılma kararınızı aldıktan sonra interneti açıp ilk önce size yakın yerlerden başlayıp güzelce bir fizibilite çalışması yapmanızı tavsiye ediyorum. Size tavsiyem salonların fiyatlandırma politikasından önce, birinci olarak alan genişliği tavan yüksekliği, ikinci olarak havalandırma sistemi, üçüncü olarak eğitmen kadrosu, dördüncü olarak da hijyenlik noktasında ki hususları araştırmanızdır.

Ama biz hepsinden önce para konusuna bakar ucuz diye yazılır salonda ki eksiklikleri görüp memnuniyetsizlikler yaşayıp 3 ila 5 gün gidip bir daha gitmeyiz. Siz ucuza yazıldım dersiniz başta ama paketinizi kullanamadan üyeliğiniz biter ve parayı çöpe atmış olursunuz.

Şahsi düşüncem insan sağlığına yapacağı yatırım da para konusunu bu kadar hassas düzeyde ön plana atmaması gerektiğidir.

Çünkü genç yaşlarda spor salonu üyelikleri, özel ders hizmetleri, farklı spor paketleri vb satın alıp sağlığınıza yatırım yaparsanız, yaşlılığınız da paket paket ilaçlar kullanmazsınız.

Fitness eğitmenlerinin belgelerini, geçmişlerini sorabilirsiniz. Lakin iki konu var ve insanlarımız bu iki konuda ki hataya çok düşüyor.

Birincisi eğitmenin fiziğinin çok iyi olması iyi eğitmen olduğu anlamına gelmez, eğitmenin çok belgesi olması da iyi eğitmen olduğu anlamına yine gelmez. Profesyonel bir hizmet almak istiyorsanız bu konu da biraz daha hassas davranıp biraz daha detaylı araştırma yapabilirsiniz. Diğer konu da salonlarda ki aletlerin yeni mi eski olmasıdır.

Herkes haklı olarak yeniyi ister ve kesinlikle o konuda da hassas davranarak aletlerin yeni olup olmadığına dikkat edin. Çünkü eski makinelerde ergonometri olarak kişinin boyuna vb durumlarına göre ayarlanma olmaz ve çalışırken sakatlanma riskiniz yükselir, ya da verimli antrenmanlar yapamazsınız.

Bu yüzden aletlerin yeni olmasına dikkat edin. Koşu bandı,bisiklet vb sayısına çok dikkat edin, koşu bandı sırası beklemeyi emin  olun hiç istemezsiniz.

Duşların sayısından ziyade temiz ve bakımlı olup olmadığına dikkat edin, insanlarımız sadece duş sayısına dikkat edip büyük bir hata yapıyorlar. Yer vardır 5  tane duşu olan günde bir defa temizleniyordur, yer vardır 1 duşu olan ama saat başı temizleniyordur.

Bu  konuda ki önceliğiniz sayıdan ziyade temizlik olsun. Gideceğiniz yerde salonun su, çay, kahve, sporcu içecekleri, yiyecekleri satışının olup olmadığına dikkat edin, çünkü işinize yarayacaktır.

Son olarak da içeride ki personelin size yaklaşım tarzı. Her şeyi bir kenara koyup konuda ki noktaya dikkat edin, yüzü asık, agresif insanlarla dolu bir yerde kimse bulunmak istemez. Yer ne kadar güzel olursa olsun içeride ki personelin müşteriye karşı yaklaşımında hatalar varsa ora da asla verimli spor hizmeti alamazsınız.

Çok para da verseniz az para da verseniz bir noktadan sonra personelin kusurlu yaklaşım tarzına dayanamayabilirsiniz. Bir blog yazımızın daha sonuna geldik herkese sağlık ve spor dolu günler diler, saygılarımı sunarım…