Can ÖZÇİFCİ


Sporda esnekliğin önemi

Fitness Eğitmeni Can Özçifci, Afyon Manşet Haber’de spor yaparak nasıl sağlıklı yaşanacağı konularını anlatıyor.


Esneklik (flexibility) Fıtness ile uğraşan bireylerin en fazla göz ardı ettiği konulardan birisidir. Lakin faydalarını ciddi anlamda bilseniz asla es geçmezsiniz.

Esneklik, eklemin en geniş açıda hareket edebilme kabiliyeti olarak tanımlıyoruz. Esneklik egzersizleri ise vücutta ki eklemlere odaklı yapılan çalışmalardır.

Kas ve kasları çevreleyen bağ dokular esnekliğin sınırlanmasına,esneklik kabiliyetinin az olmasına neden olabilir. Bu egzersizler ile kas ve bağ dokular esnetilerek eklemlerde ki mobilite arttırılabilir.

Egzersiz yaparken vücudumuz yeterince esnek değilse, bir diğer deyişle eklemlerimiz yeterli hareket kabiliyetine, mobiliteye sahip değilse sakatlanma riskimiz daha fazla olur.

Eklem hareketlerinin bir açıya kadar olması, kısıtlı esnekliğe bağlı olarak egzersiz sırasında yapılan hareketler de ister istemez sınırlanacaktır.

Bir noktadan sonra zorlanması halinde ise kas yaralanmalarından eklem sakatlıklarına kadar ciddi problemler çıkabilir.

Bu yüzden antrenman programına dahil edilecek düzenli esneklik egzersizleri ile esnekliğin dengeli ve düzenli şekilde arttırılması sağlanmalı ve bu konuya hassasiyet gösterilip dikkat edilmelidir.

İskelet-kas seviyesinde esneme, kasların ve tendonların esnekliğini artırır ve bu da vücudumuzun genel bir rahat hareket etme kabiliyetini yükseltir.

Kaslarda ki kasılmayı yani krampları düşürür, bazı durumlarda yorgunluk hissini de azaltabilir.

Vücutta ki kan dolaşımını hızlandırır, böylelikle kan basıncı düşmüş olur. Esnekliğe genel olarak az veya çok kısa sürede ulaşılabilir. Önemli olan devamlılık sağlamaktır bu noktada. Bir seviyeye kadar getirilip bırakılırsa tekrar eski haline gelebilir.

Yapılan egzersizlerin sonunda soğuma olarak uygulanması çok daha güzel olur.Antrenman sonu yapıldığında vücutta biriken toksit maddelerinin atımı kolaylaşır.

Bu ve bu gibi durumlardan dolayı da bir sonra ki egzersiz için ya da müsabaka için daha hızlı toparlanma yaşanır.

Bu arada esnekliğin fizyolojik olduğu kadar psikolojik de faydaları da vardır,sonuçta gergin vücut gergin beyin demektir. Bir yazımızın daha sonuna geldik, herkese spor dolu günler diliyorum…

 

FITNESS EĞİTMENİ

CAN ÖZÇİFCİ

 coach.can11