“Eylül de okul açılacak mı? Ara tatil uzayacak mı? Okul öncesi eğitimin durumu ne olacak? Okul öncesi çocuklarla pandemi süreci okulda, evde nasıl yürütülecek? Çalışan anneler nasıl bir yol izleyecek? Okula göndersek mi, göndermesek mi? Özel anaokulları açılıyor, devlet okulları da açılacak mı? Kreş mi, anaokulu mu?” derken 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılının 1. dönemini geride bıraktık.
Bu soruların yerini; “2. Dönem nasıl olur, bizi neler bekliyor?” soruları aldı.
Velilerimiz ile ve bana bu konularda danışan bir çok ebeveyn ile benzer konuları defalarca konuştuk. En doğru kararı vermeye çalıştık çocuklarımız için.
Her ebeveynin kararına saygı duyduk. Dönemi okulda geçiren çocuklarımızı sınıflarımızda, evde geçiren çocuklarımızı ise uzaktan destekledik. Sonuç olarak eğitimi hiç aksatmadık, hep ilerledik. Şimdi ise kontrollü sosyal hayat kurallarına uyarak aile büyükleri ve kardeşlerle aile katılımı etkinlikleri yapma ve tatili verimli geçirme vakti.
Peki yarıyıl tatilini nasıl verimli geçirebiliriz biraz bunlardan bahsedelim:
Aile bireylerinin çocukların hem dinlenerek, hem eğlenerek tatillerini yapmalarına destek olmaları önemli motivasyon sağlamaktadır. Bu nedenle verimli geçirilen yarıyıl tatili aslında gelecek döneme hazırlıktır.
Rahat geçirilen tatil okul döneminde zorluk yaşatmamalı.
Tatil dönemlerinde ödev yapmayan, erken kalkmayan okula yetişme gibi zorunlulukları olmayan çocuklar serbest zamanın rahatlığına alıştırmaktadır. Serbest yaşama alışan çocuklar tatil sonrası okula daha zor adapte olmaktadır.
Bu çocuklardaki okula karşı isteksizlik genellikle; karın ağrıları, odaklanamama, sinirlilik hali, uyuma, yemek yememe gibi durumlarla kendini göstermektedir. Bu durum da ebeveynler ile çatışmalara neden olarak devamında akademik başarısızlık ve özgüven eksikliğini getirmektedir.
Bu tür sıkıntılara neden olmamak için ebeveynlerin tatil bitmeden en az bir hafta önce çocukları ile birlikte okul düzeninin yeniden oluşturulması için plan yapması gerekmektedir.
Çünkü öğrencinin okula karşı düzeni tekrar oluşturulmazsa rahat ve istenilen bir şekilde geçirilen tatil, okula dönülmesi ile birlikte zorlu bir sürece neden olmaktadır.
Bunun için düzensizliğe fırsat verilmemeli; Uyku, yemek, oyun, ödev dinlenme saatleri belirli olmalı hatta çocuklarla birlikte belirlenmelidir.
Ortak etkinlikler ve aile içi zaman geçirmeye önem verilmeli, çocukların verdiği karar ile uygulanan etkinliklerde başarılı sonuç alınması halinde ödüllendirmeler yapılmalı ve fikir üretmesi teşvik edilmelidir.
Tatilde kaliteli zaman geçirebilmek için doğa yürüyüşü, açık hava etkinlikleri, pandemi koşullarına uygun olduğu sürece kişisel gelişimine katkıda bulunacak kültürel geziler planlanabilir.
Aile içi iletişimi artırmak için çocuklar dinlenmeli, sohbet saatleri düzenlenmeli ve soru-cevap etkinliklerine yer verilebilir. Çocukların özgüven ve sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayan planlamalar yapılabilir ve bu konuda desteklenebilir.
Tatil süresince çocuğunuza başarısız olduğu alan ile ilgili sürekli hatırlatmalarda bulunup bu zamanı mutsuz ve üzgün geçirmesine neden olmadan, o alanlar ile ilgili konuları oyunlaştırarak eğlenerek öğrenmesini ve başarısızlığı olan konuları törpülenmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzu tanıyın. Dil gelişimini, bilişsel gelişimini, özbakım becerilerini, büyük ve küçük kas motor becerilerini ve sosyal duygusal alandaki gelişimlerini gözden geçirin. Yaşının gerektirdiği becerileri yapabilmesi için desteğinizi esirgemeyin.
Bunlara ek olarak çocuğunuzu tatil sürecinde bilgisayardan, telefondan ve çeşitli oyun araçlarından uzak tutmaya çalışın.
Zorlu bir eğitim dönemini geride bıraktık ve karneleri aldık. Karneleri birlikte değerlendirin.
Çocukların karnesi nasıl olursa olsun bu konuda ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Ailelerin olumlu karne getiren çocuğu maddi içeriği fazla olmayan amaca yönelik sürprizlerle ödüllendirmesi faydalı olabiliyor.
Olumsuz karne getiren çocukların ailelerinin ise ceza sistemi uygulamak yerine ikinci dönemin nasıl daha verimli geçirilebileceğinin planlarını yapması gerekiyor. Çocuğu suçlamak, eleştirmek kendisini daha da kötü hissetmesine sebep olarak çocuğun özgüveninde zedelenmeye neden olabilir.
Çocuğunuzun düşük notuna karşı tutumunuzu tartışmacı bir tavırla değil, çözüm odaklı yapın, bu karnenin son karnesi olmadığını ve desteğinizi hissettirin.
Karnelerinde "Pekiyi" ler dolsun istedik. Hep başarılı çocuklar yetiştirmeye çalıştık. Fakat başarılı çocuklar yetiştirmek kadar merhametli, vicdanlı, ahlaklı, saygılı çocuklar yetiştirebilmek de asıl amaçlarımızdan olmalıdır.
Başarıları kadar davranışları ile de "pekiyi" çocuklar yetiştirebilmek bizlerin elinde. Bunun gayretiyle öğretmenler ve ebeveynler olarak hem başarılı hem de merhametli, vicdanlı, ahlaklı, saygılı çocuklar yetiştirdiğimiz yeni eğitim günlerine..